Wednesday, December 13, 2006

Skattetrycket 1900-1989

Historiska data om skatteryckets utveckling i Sverige finns inte längre på nätet. I min bok Skattetryck och skattepolitik, Skattebetalarnas förening 1989, gjorde jag en historisk tillbakablick av både offentliga utgifter och skatteintäkter. Den statistiken bygger på dåtidens definitioner. Bl a har definitionen av BNP ändrats därefter.

Eftersom det finns ett behov av historiska data har jag här lagt upp en scannad bild av grundtabellen från min bok. Den omfattar uppgifter från vartannat år.



Andra bloggar om: ,

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Jo, skatterna har sannerligen ökat sedan år 1900 men människors levnads villkor har ju också förbättrats dramatiskt. Jag har inte läst din bok, så jag har ingen aning om hur du vidareutvecklar det du visar med din statistik. Det enda jag vet är att statistik ju faktiskt kan avändas till att bevisa nästan vad som helst. =)

28 January, 2007 14:59  
Blogger Astonson said...

För att vara akademiker skjuter Danne Nordling mycket från höften. Han förväxlar frihet och ansvar. För honom är frihet tydligen ett materiellt lättdefinierat fenomen som betyder samma överallt och för alla. Som i payoffen ”Frihet är frånvaro av tvång och då måste skatterna vara ganska låga för att friheten ska bli så stor som möjligt” som börjar så lovande men som redan efter första satsen spårar ut och blir banal. Men främst, som blandar ihop begreppen bortom allt hopp om reparation. Visst är frihet frånvaro av tvång men inte BARA det. Frihet är ett mångfasetterat begrepp men som nyliberalerna smutsat ner nästan lika mycket som rasisterna smutsat ner vår svenska flagga. Skatt är inte heller något exakt begrepp som man enkelt slipper ta ställning till i sak och från fall till fall. Minimering av skatt har bara ett värde i sig självt om skatterna används för att göra dåliga saker. Men när skatter används till bra saker är de i filosofisk mening en ”utgift som god som någon” och inte något som förutsättningslöst går att tvinga in i en livsfilosofi-slogan and no questions asked… Att koppla ihop dessa olika begrepp till en kedja låter sig helt enkelt inte göras. Filosofi är människans unika förmåga att skilja mellan ont och gott. Skatt är inte ens långsökt relaterat till den problematiken. Inte ens i ett militaristiskt samhälle - som USA som använder en otroligt stor del av skattemedlen till vapen och som man sedan ANVÄNDER till angreppskrig, (vilket i filosofisk mening torde gå som ont) - kan man klart säga att skatt är något bara ont. Nordlings förenklingar är groteska. För den hopplöst materialistiske nittonhundratalsmänniskan kan det säkert låta förnuftigt i förstone. Men frånvaron av tvång är inte synonymt med frånvaron av ansvar för de svaga. Det är därför Nordlings slogan är hopplöst absurd. Om låga skatter är så viktigt (att detta är det näst första man nämner i sin livsfilosofi) måste jag dra slutsatsen att han inte vill lägga skattemedel på att ta ansvar för de svaga. I vart fall inte tillräckligt. Eller så får han odla någon konspirationsteori om att skatt är något som illasinnade sossar bara vill utkräva som hämnd och absolut inte för de tror att det är gott. Förvisso kan han komma undan med att säga att man ändå kan ta ett personligt ansvar i det lilla livet. Många ultraliberaler vill just att detta ansvar skall vara frivilligt (godtyckligt). Det skulle passa dem. Men eftersom alla vet att det inte räcker i verkligheten är detta ett klent halmstrå. Frihet har ingenting med minimala skatter att göra. Det finns andra och bättre argument för låga skatter men detta det mer flummiga och psevdofilosofiska är nog det sämsta.


Varför är Nordling bara "före detta" allting?

I allt övrigt med vänlig hälsning
Jörgen Astonson
Stenungsund

29 May, 2007 12:40  

Post a Comment

<< Home