Sunday, October 23, 2011

Talanger nästan betydelselösa för framgång

Professorn i psykologi, Anders Ericsson vid Florida University, menar att "övning i 10 000 timmar slår medfödd begåvning" i ett reportage om särbegåvningar i SvD 20/10 2011. Ingressen lyder:
"FÄRDIGHET Medfödd begåvning spelar liten roll. I stället handlar framgång om intensiv övning – som 10 000 timmar. Det menar Anders Ericsson, en av världens främsta forskare på expertprestationer. Till exempel ingår fotboll, schack, kirurgi och musik i hans studier.
– Med rätt motivation kan många bli väldigt duktiga inom ett område. "
Denna överskattning av talanger gäller också intelligensen. Ericsson får frågan:

"IQ då – vilken betydelse har intelligensnivån för en persons framgång?

– Det finns ett visst samband mellan resultat på IQ-test och skolprestationer. När läraren till exempel förklarar ett matematiskt problem förstår ofta elever med hög IQ snabbare.

Vissa forskare anser också att personer med väldigt intellektuellt krävande sysselsättningar, exempelvis inom teoretisk fysik, behöver en IQ-nivå på minst 120. Samtidigt har ett antal internationella schackspelare en IQ-nivå som ligger klart under genomsnittet, påpekar Anders Ericsson."

Det är hårt arbete som är förklaringen. Han får frågan:

"Men vad är det då som gör att vissa orkar träna 10 000 timmar med start redan i förskoleåldern? Kanske det är själva särbegåvningen?

– Där står forskningsfronten just nu. Det finns vissa barn som har väldigt lite energi, men med rätt motivation verkar de allra flesta kunna bli väldigt duktiga inom ett område – om de nu vill, säger Anders Ericsson, som själv har avrått båda sina barn från att satsa på karriärer inom musik eller idrott, eftersom han tycker att det är för tidskrävande."

De som vill beskatta talanger men inte ansträngning verkar alltså vara fel ute om vi ska trp Ericsson. Livet är rättvist om alla får lika chanser.

Övning i 10 000 timmar slår medfödd begåvning

Musik, idrott, schack och kirurgi är några av de områden som Anders Ericsson och hans kolleger studerat för att lösa gåtan varför somliga blir så duktiga inom sitt område.

Musik, idrott, schack och kirurgi är några av de områden som Anders Ericsson och hans kolleger studerat för att lösa gåtan varför somliga blir så duktiga inom sitt område.

Foto: AP

20 oktober 2011 kl 00:01, uppdaterad: 20 oktober 2011 kl 16:52
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/talang-ar-overskattat_6563987.svd

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home