Tuesday, March 23, 2010

Avundsjuka botas med skadeglädje

Avund är en fientlig attityd mot berättigade eller förtjänta skillnader. Fientlighet mot oförtjänta skillnader har med känslan för rättvisa att göra.

Hjärnforskningen visar nu att skillnader (oklart vilka) ger reaktioner i hjärnan av samma karaktär som vanlig smärta.

När det gick dåligt för dem som varit framgångsrika pga att de fuskat aktiverades istället belöningssystemet hos dem som tidigare känt smärta.

Notis i Forskning och Framsteg 1/10 om Dean Mobbs' forskning

Wellnessguiden refererar en artikel i Wall Street Journal (odaterat) om dessa experiment mot bakgrund av hur bra folk har klarat finanskrisen:
"Nitton personers hjärnor scannades av med magnetröntgen av några forskare vid universitetet i Cambridge. I första skedet fick personen höra om en kändis, idrottsstjärna, en bättre student eller någon mycket rik. Ju mer avundsjuka forskarna lyckades frammana hos personen, desto högre aktivitet rådde i den del av hjärnan som har att göra med konflikter och socialt avvisande. Med andra ord en del som inte får oss att må särskilt bra."
"I den andra delen av experimentet fick försökspersonerna reda på att den avundade ”bättre” personen hade råkat ut för en stor motgång. Det som hände var att en annan del av hjärnan då aktiverades. Denna del är direkt sammankopplad med sexuell lust, mat, droger och andra basala nöjen, likväl en av dopaminets måldestinationer. Dopamin är en av hjärnans viktigaste nervsubstanser för motivation."
Mobbs säger: "Det är de ”rika och berömdas” problem som med största sannolikhet ger oss den största skadeglädjen.” "

Om man föreställer sig att skillnader i välstånd nästan alltid är oförtjänta är det i praktiken fråga om avund och den tycks kunna lindras med skadeglädje.

När det negativa inte rapporteras kan skadeglädjen inte manifesteras. Däremot är intresset stort att rapportera om skillnader att bli avundsjuk på.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home