Saturday, May 09, 2009

Moralkänslan medfödd?

I vetenskapsradion den 8 maj redogör man för några indikationer på att människans moraliska beteende är medfött. Hänvisningar görs till djur som apor och hundar (lyssna).
"Frågan om moralens ursprung har länge fascinerat Frans de Waal, psykolog och primatforskare vid bland annat Emory University. I sin forskning på apor har han kunnat upptäcka många likheter mellan människors och andra däggdjurs beteende. Schimpanser håller om och tröstar kamrater som slagit sig, kapucinerapor reagerar med ilska när de blir orättvist behandlade."
Här relateras ett apförsök med utbyte av sten mot guka och sedan får den ena apan en druva istället, vilket frustrerar den andra.

En teori är att moraliskt beteende behövs för samarbete och alltså är ett sätt för att upprätthålla implicita avtal:
"Antropologen Christopher Boehm menar att nyckeln till moralens uteckling hos människan var att vi började jaga stora bytesdjur. Det kan ha tvingat fram ett samhälle där samarbete gynnades, och där man inte behövde ta till våld för att straffa de som bröt mot gruppens normer."
Här är tesen att det gamla repressiva systemet med en alfa-hanne som styrde måste avvecklas för att en samarbetsinriktad utveckling skulle ske. Detta utvecklade moralkänslan. Den ger större överlevnadsförmåga.

Marknadsekonomins "pacta sunt servanda" kanske är medfödd hos människan?

1 Comments:

Blogger Nils Dacke said...

Frans de Waal har skrivit en bok "primates and philosphers som jag varmt kan rekommendera! Mycket intressant område för oss amatör-etologer och den mest komplexa apan är ju vi själva!

15 May, 2009 14:32  

Post a Comment

<< Home